Duygular öğrenme süreçlerini etkiler mi?

Home / Genel / Duygular öğrenme süreçlerini etkiler mi?
Duygular öğrenme süreçlerini etkiler mi?

Duygular öğrenme süreçlerini etkiler mi?

0

Duygular öğrenme süreçlerini etkiler mi?

Öğrenme sürecine yansıyan her şey çocuğun ilişkilerinden ve duygusal dünyasından beslenir Öğretmeniyle duygusal bir bağ kuran çocuk için o ders sevmediği öğretmenin dersine göre çok daha kolay gelebilir. Ya da ödevini yapmayan/yapamayan bir çocuğa anne ve babanın çocuğu anlayan, önemseyen ve onu destekleyen tavrı mucizevi bir şekilde motive edici olabilir.

Ebeveynin öğrenme sürecindeki etkisi bununla da sınırla kalmaz. Örneğin anne ve babanın çocuğun hayatına ne kadar nüfuz ettiği önemlidir. Aşırı nüfus eden yani çocuğun her eksiğini tamamlayan, her sorununu çözen ebeveyn çocukta “eksik” olma hissiyatını deneyimlemesine engel olur. Bu ise ileride eksik olduğu dersleri asla yapamayacağı fikrini çocuğa verebilir.

Tam aksine, çocuğun hayatında neredeyse hiç olmayan, onunla yeterli miktar ilişki kurmayan ebeveyn ise çocukta depresif bir mod yaratarak, yapamadığını düşündüğü ilk anda tıpkı reelde var olan ama duygusal olarak yok olan ebeveynleri gibi derslerin varlığını yadsıyabilir.

Öğrenme süreçlerinde çocuğunuzun yaşadığı zorluklarda öncelikle ilişkinize bakmanız ve bu ilişkide nasıl bir rol üstlendiğinizi keşfetmeniz temennisiyle.

Kaynakça:
Öğrenme ve Bilinçdışı: Psikanaliz Defterleri -3 Çocuk ve Ergen Çalışmaları (2019). Yapıkredi Yayınları.

Zabcı, N. (2019). Öğrenme güçlüklerinin ardındaki ruhsal/ duygulanımsal etkenler, Öğrenme ve Bilinçdışı. Yapı kredi Yayınları.

Leave a Reply

Your email address will not be published.